+46 42 161635 kontakter@solflex.se

Utvändigt solskydd – kvalitet som håller för väder och vind.

 

Markisinformation Warema

Hur använder man en Warema markis

Ett effektivt solskydd är nödvändigt både i bostaden och på arbetsplatsen. Om solskydd saknas kan temperaturen inomhus trots ventilation snabbt stiga till obekväma nivåer. Detta beror på drivhuseffekten som bevarar värmen inomhus, även om det är behagligt svalt utomhus.

Det ställs många krav på moderna solskydd. Våra markiser fungerar både som sol- och bländskydd. På grund av systemets uppbygg- nad är det inte möjligt att helt undvika att dagsljus kommer in när solskyddet är stängt. Om man behöver mörklägga rummet helt bör en ytterligare mörkläggningsanläggning användas.

Ibland utgör solskyddet även ett insynsskydd – till exempel i rum där man vill slippa nyfikna blickar utifrån, utan att förhindra den obegränsade sikten inifrån.
Solskydd måste klara av allt – ge skugga hela dagen och släppa in det sista dagsljuset när det börjar bli kväll. Skyddet måste hålla rummet svalt om sommaren och bidra till energibesparingar om vintern. Och till slut spelar även estetiken en stor roll, för fasaden är en beståndsdel av den moderna arkitekturen.

WAREMA har med sin solskyddsteknik ställt in sig på alla dessa krav. De utvändiga solskydden stoppar 60 – 80 % av solstrålarna redan innan de når fönsterrutan. Och eftersom det finns ett avstånd mellan fönstret och solskyddet kan luften cirkulera däremellan, vilket gör att man minskar värmeackumuleringen betydligt i fönstersystemet.

Olika markismodeller ger personliga lösningar för i stort sett alla tänkbara fasader. Ett brett utbud när det gäller material och former, färger och mönster gör att alla kan hitta sin egen lösning. Och oavsett väder och vind kan du vara säker på att få en kvalitetsprodukt som håller år ut och år in.

Välkommen att kontakta oss på Solflex eller besök våra servicebutiker och showrooms i Malmö eller i Helsingborg

 

Allmän information – Markiser

Vind 

VindWAREMA-markiser överensstämmer med DIN EN 13 561 och uppnår olika vindmotståndsklasser:

 • Vikarms- och kassettmarkiser (med terrasstativ) 2
 • Vinterträdgårdsmarkiser W19, W20
 • Vinterträdgårdsmarkis D2 2

Vindklass 2 motsvarar Beaufort 5 och definieras som frisk vind eller frisk bris, d.v.s. små lövträd börjar svaja och havet får vita toppar. Markiserna uppfyller bara kraven på angiven vindklass enligt DIN EN 13 561 i monterat tillstånd om

 • markisen är monterad med de typer av och antal konsoler som rekommenderats av WAREMA
 • om pluggtillverkarens information följts vid montering
 • vikarms- och kassettmarkisen har monterats under iakttagande av de av WAREMA angivna utdragskrafterna för plugg.

Vid en montering på trä/taksparrar kan det beroende på underlaget och storleken ge avvikande vindklasser (1 resp. 0).

Säkerställ alltid att konsoler och fästenheter alltid är anpassade till underlag, markistyp, markisstorlek och vald vindklass. Vid frågor hjälper vår teknikavdelning gärna till, eller så kan ni fråga er leverantör av plugg. De konsolpositioner och utdragskrafter som anges i detta underlag gäller för underlag betong B25 och montering på trä/taksparrar. Uppgifter om ytterligare underlag hittar du i konsolplaneraren och i konsolräknaren under din återförsäljare-log-in. Vid olika monteringsunderlag kan det beroende på underlaget och storleken ge avvikande vindklasser.

 

Regn

RegnEn markis är konstruerad för att fungera som solskydd, inte som regnskydd. Trots detta är lätt regn inga problem för markisen och markisväven tack vare en hög täthet och vattenavvisande impregnering så länge vattnet har möjlighet att rinna av. Om en markisduk måste rullas in i vått tillstånd, bör anläggningen så fort som möjligt rullas ut igen för att torka. Fuktighet kan förstärka bildandet av skrynklor. För att undvika att duken blir våt rekommenderar vi en automatisk styrning efter sol, vind, regn och klockslag med en markis-styrning. Våra vikarmsmarkiser och kassettmarkiser motsvarar regnklass 2 enligt DIN EN 13561. Minsta lutningsvinklar är angivna vid modellbeskrivningarna. Om lutningen är mindre än den angivna, får markisen inte användas vid regn. Det föreligger då risk för att vattensamlingar bildas på markisduken. Både markisen men även människor kan komma till skada om detta sker (rådfråga alltid om lämplig lutningsvinkel).

Viktig information!

Tänk på att er markis är ett solskydd och måste rullas in i god tid innan följande väder uppkommer:

 • Vind över maximalt tillåtet vindgränsvärde
 • Regn (risk för vattenansamling)
 • Snöfall (snöbelastning)
 • Åskväder och oväder (byar)
 • Om markisen blir fuktig och kall kan den stelna på grund av frost. Motorbrytaren kan då bromsas och in- eller utrullningen kan förhindras kortfristigt.
 • Om kassetten eller sidoskenan är nedisade får anläggningen inte användas. Anläggningen måste först befrias från islagret för att kunna fungera igen. För att förhindra skador på duk och stomme rekommenderar vi att en automatik styrning som anpassas till markisens placering och användningsbehov.

Läs mer om markisstyrning         Läs mer om markismodeller

 

Markisdukar
Markisdukarna är högkvalitativa produkter. Trots detta finns det gränser för deras perfektion på grund av dagens teknik och på grund av miljöskyddskraven. Ibland kan trots den välutvecklade produktions- och arbetstekniken vissa skönhetsfel uppstå på duken och påpekas av den oinvigde, t.ex. skrynklor och vågor. Dessa fel berättigar inte till reklamation. Mer information får ni i markissortimentet och i broschyren ”Riktlinjer för bedömning av konfektionerade markisdukar”, utgiven av Bundesverband Konfektion Technischer Textilien e.V. i Mönchengladback.

 

 

Hjälp med automatisering?

Komfortstyrning för hemmabruk eller automatisering för fastigheter är för oss en självklarhet, vid köp av funktionella solskydd. Vi erbjuder dig som saknar komfort och trygghet att få detta installerat, även på befintliga solskydd.
Vi arbetar med både Warema och Somfy system.

Kontakta oss för förslag på lämpliga komfortlösningar.

Epost för bilder/ritningar

kontakter@solflex.se

Övriga kontakter

Leverans och faktura
bjorn@solflex.se

Teknik och service
morgan@solflex.se

Försäljning Helsingborg
anki@solflex.se

Försäljning Malmö
oksana@solflex.se

Marknad och ekonomi
rune@solflex.se

Snyggt i fönsterkarmen

Rullgardiner

"God morgon med PowerView® gardiner"

Vi gör hemmet vackrare

Tveka inte att fråga oss - Välkommen till Solflex!

Få kontakt direkt 9-17

+46 (0)42 161635

Välkommen och boka möte

Z

Vi reserverar tid i närmsta showroom

Vi träffas här hos oss och går igenom era önskemål och behov för er bostad eller affärsverksamhet. Här får ni en bra översikt om vilka alternativ som står till buds. Ta gärna med en skiss eller foto på ert projekt.
Z

Vi sammanställer er förfrågan..

Efter vårt möte, gör vi en sammanställning och ett förslag med en uppskattad kostnad.

Z

Återträff hos Er

Om våra förslag hamnar i "god jord" träffas vi hos er, för en konsultation på plats och måttagning.
Varpå ni får en uppdaterad offert med fast pris.

Z

Allt utan någon bindning!

Kontakt info Solflex AB

Besök våra showroom - Garnisonsgatan 12 Helsingborg - Slussplan 1 Malmö

+46 42 161635 +46 40 979745

kontakter@solflex.se

Välkommen och boka möte

Z

Vi reserverar tid i närmsta showroom

Vi träffas här hos oss och går igenom era önskemål och behov för er bostad eller affärsverksamhet. Här får ni en bra översikt om vilka alternativ som står till buds. Ta gärna med en skiss eller foto på ert projekt.
Z

Vi sammanställer er förfrågan..

Efter vårt möte, gör vi en sammanställning och ett förslag med en uppskattad kostnad.

Z

Återträff hos Er

Om våra förslag hamnar i "god jord" träffas vi hos er, för en konsultation på plats och måttagning.
Varpå ni får en uppdaterad offert med fast pris.

Z

Allt utan någon bindning!

Kontakt info Solflex AB

Besök våra showroom - Garnisonsgatan 12 Helsingborg - Slussplan 1 Malmö

+46 42 161635 +46 40 979745

kontakter@solflex.se